dissabte, 7 de febrer del 2009

Manifest

L'Agrupament Escolta i Guia MD Montsant - V Cim s'ha adherit a la campanya en defensa de l'activitat dels grups de cultura popular i tradicional que usen materials pirotècnics, arran de l'aplicació l'any que ve, d'una directiva europea que els deixaria totalment desemparats i en la il·legalitat, signant el manifest següent:

MANIFEST PER LA DEFENSA DELS GRUPS DE CULTURA POPULAR I TRADICIONAL CATALANA AMB ÚS DE MATERIALS PIROTÈCNICS.

L’aprovació de la nova Directiva 2007/23/CE del parlament Euro-peu, per tal de regular el mercat dels materials pirotècnics de la comunitat europea, ha compor-tat per part del Govern Espanyol la transposició de la Directiva mitjançant l’Ordre PRE/174/2007 amb importants limitacions per a l’ús dels artificis pirotècnics, sense realitzar distinció entre ús privat i ús per elements festius de cultura popular i tradicionals. Aquest fet comporta l’impediment de la participació d’aquests elements en les processons, seguicis festius i qualsevol acte per part de Balls de Diables, Bèsties de foc, Salt de Plens, etc.

Els materials pirotècnics són utilitzats en les diferents manifesta-cions de cultura popular i tradicional des del segle XIV i formen part indiscutible del patrimoni immaterials de la cultura Catalana. Avui és manté viva la tradició a Catalunya amb milers d'actes de foc anuals, per part de centenars de grups de Diables, bèsties de foc i colles infantils. Amb la vigència de la Transposició de la Directiva Europea, suposarà la desaparició de tots els grups de cultura popular i tradicional amb foc i una tradició amb més de 800 anys d’història.

Per tot això el sotasignat, demana:
Que el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Govern Espanyol com a òrgans competents, estableixin el caràcter singular dels elements festius de cultura popular i tradicionals catalans, mitjan-çant una regulació especifica en l’ús dels materials pirotècnics, que garanteixin el correcte desenvolupament de les diferents representacions festives dels grups de foc i de les corresponents colles infantils.

Trobaràs més informació al bloc de l'Agrupament.